08. oktober 2024
Sofaen er møblernes konge. Det er typisk det mest markante møbel i stuen, og det er nok ikke helt forkert at antage, at sofaen sammen med spisebordet er de møbler, der står øverst på prioriteringslisten, når vi danskere skal købe nye møbler.
Sofaen er på en måde det ultimative møbel, som skal leve op til en lang række krav og løse mange formål – den skal dække hele spektret fra siddekomfort over hygge til design og funktionalitet. Og så har den det med at definere hele stuens udtryk.
Læs også blogindlægget: Sådan vælger du det rigtige sofabord
En ny sofa rimer på noget nær uanede muligheder. Du kan vælge mellem vidt forskellige typer, forskellige størrelser og i forskellige materialer. Overfladen kan være læder eller forskellige stoftyper – eksempelvis fløjl eller velour – og ben og armlæn er et kapitel for sig. Og så er der typen af skum, som sofaen er polstret med, samt forskellige typer tilbehør såsom nakkestøtter, armpuder og el-reclining.
Det er altså ikke frie valg, der mangler – udfordringen kan snarere være at træffe de rette valg, for hvor skal man næsten begynde? Vores bud er: I din egen stue.
Før du kan begynde at sammensætte din sofa, skal du finde ud af, hvor den skal stå. Placeringen er nemlig helt afgørende for et yderst væsentligt parameter: Størrelsen på sofaen.
Er din stue vinklet eller rektangulær? Skal sofaen stå langs en væg, eller skal den ud i rummet og fungere som en rumdeler? Hvis du skulle have lyst til en hjørnesofa eller en sofa med chaiselong, har du så egentlig plads til det? Og har du radiatorer eller andet, som sofaen kommer til at dække af for?
Har din sofa brug for en gennemgående rengøring? Læs med i vores blogindlæg om rengøring af sofa 🛋️
Et lille trick er at bruge malertape på gulvet til at danne dig et overblik over, hvor meget plads du har at gøre med – eller hvor meget drømmesofaen egentlig fylder. Du skal i samme ombæring tænke over, hvilken retning sofaen skal vende. Overvej udsigt, lysindfald, placering i forhold til tv’et og en eventuel brændeovn eller pejs. Og vær realistisk i forhold til, om det ikke bare er muligt, men også nemt og rart at skulle bevæge sig rundt om sofaen. Hvis du er for optimistisk i kampen for at klemme sofaen ind i et rum, hvor der egentlig ikke er plads til den, kommer du til at ærgre dig over det hver eneste gang, du skal sætte dig i eller rejse dig fra sofaen.
Find et nyt sofabord og sæt prikken over iét.
Ordet sofa skaber givetvis vidt forskellige billeder i hovedet på folk, alt afhængig af hvem du spørger. For nogen er en sofa et elegant møbel i klassisk design – eller en retro-sofa – som er let og diskret og opfylder en æstetisk funktion. For andre er en sofa en flyder, hvor hele familien kan ligge med dyner og se film, spise slik og hygge sig. Og andre igen vil visualisere en sofa med chaiselong, en U-sofa, en modulsofa eller noget helt syvende.
Som med alle andre møbler er det rigtige valg det, der nu engang passer til de præferencer, du har, og de funktioner, sofaen skal opfylde for dig og din familie.
Hvis vi begynder med at kigge på sofaens stilart, er ryggens højde det første, du skal forholde dig til. Nogle sofaer er lave med en lav ryg og lave, brede armlæn, og den sofatype betegnes typisk som lounge- eller flydersofaer. Det er sofaer, som er perfekte at ligge i, og hvis man vælger de større modeller, kan der i mange tilfælde være plads til hele familien.
Andre sofaer er mere rette og har en højere ryg, hvilket rimer på en høj siddekomfort. Denne type sofa vil man ofte kalde klassiske.
Og så er der den rigtige amerikaner-sofa; den lidt tunge, overpolstrede eller løst polstrede sofa med høj ryg. Disse sofaer kan have masser af stof eller læder i lag, og komforten er i top.
Når du har valgt en stil, er det tid til at bestemme dig for, hvilken type sofa du skal kigge nærmere på. Og på samme måde som med stilen er der masser af typer – eller kategorier – af sofaer, som du kan vælge mellem.
Læs også: Trendy sofaer
Hjørnesofaen kender vi alle, og typen er så ikonisk, at nogen forbinder den med selve symbolet på livet i en dansk forstad. Men populariteten kommer ikke af ingenting – en hjørnesofa kan fås i mange varianter og med så mange detaljer, at der bør være en sofa til os alle. Teknisk set er en hjørnesofa en sofa i en hjørneopstilling med et armlæn i begge ender. Hjørneopstillingen kan fås med et forskelligt antal sæder – eksempelvis 3 sæder på den ene led og fire sæder på den anden – og hvis antallet af sæder er forskelligt fra den ene led til den anden, er det væsentligt, om sofaen kan spejlvendes. Det bør du altid tjekke op på, inden du køber sofaen, så du ikke risikerer at stå hjemme i stuen med en sofa, der vender forkert i forhold til rummet.
To af de sofatyper, som nogen har det med at forveksle med hinanden, er sofaen med chaiselong og en open end-sofa.
En chaiselong er et langt sæde, som giver sofasidderen fodstøtte og gør det muligt at ligge ned. En open end-sofa har også et langt sæde, men har i modsætning til en chaiselong et ryglæn på det lange sæde. Eller sagt på en anden måde: En open end-sofa kan man også kalde en hjørnesofa uden armlæn i den ene side. Med open end-sofaen får man altså en siddeplads på chaislongen.
Rent faktisk kan du også vælge en hjørnesofa med chaiselong – altså en hjørnesofa, hvor du får et chaiselongmodul i stedet for det ene armlæn.
U-sofaen ligner, som navnet antyder, et U set fra oven. Det er en sofa med både chaiselong og open end, og det vil i mange tilfælde også være sådan, den bliver beskrevet hos din møbelhandler – som en sofa med chaiselong og open end.
Endelig vil du også hos de fleste velassorterede møbelbutikker møde muligheden for at vælge et sofasæt, som betegner to sofaer i samme design og samme stof. De mest almindelige kombinationsmuligeder er en 2- og en 3-personers sofa eller en 2,5- og en 3-personers sofa, eller måske en af vores smukke og klassiske tremmesofaer.
Læs også: Få høj komfort i stuen med en lækker drejestol
Uanset om du foretrækker den ene eller den anden stil eller type sofa, skal du beslutte dig for, hvordan den skal se ud på overfladen.
Når du skal vælge betræk, kan du vælge mellem stof eller læder. Den store forskel – udover det æstetiske – er følelsen af at røre ved materialet og muligheden for at holde det rent. En stofoverflade vil være blødere end læder, mens læder (med en overfladebehandling) er nemmere at holde fri for pletter.
Uanset om du vælger stof eller læder, kan du vælge mellem et væld af farver og kvaliteter. I
forhold til læderkvaliteter er det væsentligt at forholde sig til, hvor meget overfladebehandling læderet har fået. En anilinlæder er meget blød og lækker, og den er ikke blevet overfladebehandlet. Derfor er den meget modtagelig for pletter og bleges nemt af sollys – det, man typisk vil kalde ”patina”. En semianilinlæder har fået en smule overfladebehandling, men er stadig forholdsvis sart. For begge lædertyper gør det sig gældende, at dyrets små ar og mærker vil være at se på læderet og på møblet. Jo mere overfladebehandling læderet får, jo nemmere bliver det at holde og jo mindre mister det sin åndbarhed og blødhed. Se også Møblérs vedligeholdelsesbrochure.
Stoffets modstandsdygtighed kan forbedres væsentligt med en Guardian-behandling. Imprægnering af møbelstof gør overfladen mere smudsafvisende, ligesom lysægtheden forbedres.
I disse år er fløjl og velour yderst populært – om det er din stil, ved du kun selv, men gå endelig på opdagelse i mulighederne. Der er noget for enhver smag.
Selvom det er en lækker variant af stof eller læder, der umiddelbart fanger øjet, er sofaens fyld faktisk mindst lige så vigtigt for, om du for alvor bliver forelsket i din sofa.
Fyldet spiller nemlig ind på alt fra sofaens udseende, komfort, holdbarhed og den vedligeholdelse, der kræves. Fyldet i en sofa vil typisk bestå af skum eller en kombination af skum og dyn. På skumfronten er der to typer skum, der er værd at dvæle ved: Koldskum og polyetherskum.
Koldskum fås i flere kvaliteter og er en skumtype, der er fast i siddekomforten. Koldskum har en god genrejsningsevne, hvilket betyder, at den holder formen bedre end polyetherskum, som er et billigere alternativ. Polyetherskum har også en god genrejsningsevne, men som nævnt ikke på niveau med koldskum. Det ændrer ikke på, at en sofa med polyetherskum sagtens kan – og ofte vil være – en flot sofa med god siddekomfort. Så prøv både en sofa med polyetherskum og en med koldskum, inden du beslutter dig for, hvad du foretrækker.
Uanset hvilken type skum, man foretrækker, har skumhynder den egenskab, at de ikke skal bankes, men blot støvsuges. Sofaer med skumhynder vil typisk have et stramt og ensartet look.
Nogle sofaer har også dunfyld, men du finder sjældent en sofa, hvor siddehynden udelukkende er fyldt med dun. Dun falder nemlig altid sammen, og derfor vil en siddehynde skulle bankes konstant for at få den tilbage i form. Du kan i sjældne tilfælde finde ryghynder med dunfyld, men det er heller ikke ret udbredt.
Hvis du er til den bløde stil, kan du sagtens finde sofaer, hvor fyldet består af såkaldt polydun. Polydun er en blanding af dun og skumgranulat, og det har samme udtryk som ren dun. Hynder med polydun skal bankes ofte – til gengæld får du en lækker komfort og en sofa med et blødt og afslappet look.
Endelig kan du også finde sofaer med kombinationshynder, som består af skum med en duntop eller koldskum med skumgranulat på toppen. Her opnår du look and feel som dun, men du undgår at skulle banke hynderne for at holde deres facon.
En sofa skal imidlertid ikke kun se godt ud og være blød – det er et møbel, som du givetvis bruger en del tid i, så du skal også sidde godt. Og nogle gange kan man godt have brug for (eller bare lyst til) lidt hjælp til at opnå et højere komfortniveau.
Til stort set alle sofaer kan du købe nakkepuder – som også kan findes under betegnelserne nakkepøller eller nakkestøtter – og armpuder, men på en række modeller kan du også vælge at tilkøbe en el-recliner.
En el-recliner er en fodstøtte eller en del af sofaen (typisk en chaiselong-del), der kan køres ud ved tryk på en knap. Dermed får fødderne støtte, og samtidig vil ryglænet typisk også køre tilbage, så du får maksimal komfort og reducerer pladsforbruget, når recliner-delen ikke er kørt ud.
Som vi var inde på i begyndelsen, er der uanede muligheder, når du skal vælge sofa. Du kan få stort set det, du vil have, når det kommer til mål, farver, materialer, udstyr, detaljer i forhold til armlæn og så videre.
Og hvis du alligevel ikke finder det, du drømmer om, har du endnu en mulighed – nemlig at designe din egen sofa. En lang række af Møblérs sofaer er byggesystemer, som består af moduler, der kan sammensættes efter dine ønsker. Du kan blandt andet vælge mellem en lang række ben og armlæn, og på nogle sofaer kan du også selv bestemme, hvilket frontbræt sofaen skal have.
Du har mulighed for selv at prøve dig frem med en række designprogrammer, ligesom du altid kan få personlig hjælp til design i vores butikker. Vil du søge inspiration blandt vores store sortiment af sofaer, har vi også samlet et overblik i den ultimative guide til vores populære sofaserier.
Åbningstider