08. oktober 2024
Belysning i hjemmet har stor betydning for, hvordan vi oplever de forskellige rum. Den rette belysning kan både formindske og forstørre, forandre stemningen og fremstå som dekorative objekter. Når du er på udkig efter nye lamper til din bolig, er der derfor mange spørgsmål at besvare. Skal lyset være skarpt og funktionelt eller varmt og hyggeligt? Skal du gå efter standerlamper, pendler eller måske en bordlampe? Skal dine lamper blende ind i indretningen eller skal de være markante og skulpturelle? Vi giver her en guide til belysning, så du kan finde lamper, der vil passe til din personlige boligindretning.
Læs også: Lampeguide - Hvilke lamper skal du vælge?
Der findes mange dekorative og funktionelle lamper, som med sikkerhed vil komplementere din indretning. Der er dog nogle forhåndsregler, du bør tage, når du skal indrette din bolig med god belysning.
Først og fremmest anbefaler vi at blande flere typer lamper og lys, idet vi oftest har flere funktioner i et rum. Mange har en tendens til primært at indrette med nedadrettet lys i form af pendler. Dette kan dog have den konsekvens, at rummet stadig føles mørkt, og at det fremstår mindre. Det skyldes, at lyset ikke kommer ud i alle hjørner og overflader.
Derfor er det vigtigt at indrette med flere forskellige lyskilder, samt at disse er til at flytte rundt på, og at du har muligheden for at skrue op og ned for lysstyrken. Med fleksibel belysning kan du skabe en spændende og imødekommende boligindretning, som kan forandres og tilpasses dine behov. Du bør også gennemtænke, hvilken funktion belysningen skal varetage i de forskellige rum i boligen. Der kan eksempelvis være forskellige behov, der skal tilgodeses i det samme rum. Et eksempel herpå kan være stuen, som både skal bruges til TV-hygge, læsning og leg.
Det er derfor en god idé at indrette hjemmet med en kombination af pendler, bordlamper, gulvlamper og væglamper for optimalt lys og stemning. Pendler er et godt udgangspunkt for at lyse din bolig op. De giver et spredt og diffust lys, der tydeliggør helheden i rummet. Her er det dog vigtigt også at få lyset ud i hjørnerne for at skabe mere fokuseret og hyggelig belysning. Hertil er både standerlamper, væglamper og bordlamper yderst behjælpelige. De kan skabe et mere funktionelt lys i form af en læselampe eller kontorlampe, og samtidig vil de fungere som små stemningsskabere.
Læs også: 5 tips til indretning af afslappende rum
Når du indretter med lys i din bolig, anbefaler vi at tænke i helheder. Det er eksempelvis en god ide at se på rummets størrelse, højde og lysindfald. Er rummet stort med højt til loftet, kræves der ekstra meget belysning for at nå ud til de mange kvadratmeter. Har rummet derimod et naturligt, godt lysindfald, kan der muligvis spares på lamperne. Ligeledes er det en god ide at tænke over valg af materialer og farver i hjemmet, idet de også påvirker mængden af lys i rummet. Mørke overflader reflekterer ikke lige så meget lys som de lyse. Har du eksempelvis et mørkt trægulv, skal du bruge en større mængde lys, end hvis du har et lyst trægulv.
Det gælder også om at se på overgangen fra et rum til et andet. Der skal gerne være en ensartet overgang for at undgå en stor kontrast mellem mørke og lys. Det trætter øjnene at skulle omstille sig for ofte.
At indrette med lys kræver altså, at du tager højde for rummets funktion, størrelse og lysindfald, samt at du udvælger forskelligartede og fleksible lamper for at opnå det bedste resultat.
Læs også: Lys i pæren - tips til lamper og belysning
Åbningstider